Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Utvr|ivanje programa rada u sije~nju

U sjedištu UN-a u New Yorku u četvrtak ujutro, 3. siječnja, počele su prve konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a u novoj godini na kojima sudjeluje i Mirjana Mladineo, stalna predstavnica pri UN-u Republike Hrvatske, jedne od pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti  s dvogodišnjim mandatom, prenosi Hina. 
Konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a odvijaju se iza zatvorenih vrata, a posvećene su utvrđivanju programa rada u siječnju, kada tim najvažnijim političkim  tijelom UN-a predsjeda Libija, također jedna od novih članica. Uz Hrvatsku i Libiju, u Vijeće sigurnosti UN-a  s mandatom do 31. prosinca 2009. ušli su i Vijetnam, Kostarika i Burkina Faso.   
Na prvom okupljanju Vijeća sigurnosti u 2008. očekuju se i odluke o predsjedanju supsidijarnim tijelima Vijeća, među kojima je i Protuteroristički odbor čije bi vođenje trebalo biti povjereno Hrvatskoj.  
»Pred nama je veliki posao, kao što i sami znate. Očekujemo da će na današnjim konzultacijama Hrvatska dobiti predsjedanje protuterorističkim odborom, što je veliko priznanje Hrvatskoj«, kazala je stalna predstavnica RH pri UN-u Mirjana Mladineo uoči početka konzultacija.  »Za Hrvatsku je takva odluka Vijeća sigurnosti priznanje za dosad učinjeno u borbi protiv terorizma, te potvrda povjerenja međunarodne zajednice u njezine sposobnosti kao države koja je prvi put članica Vijeće sigurnosti, za vođenje odbora koji oblikuje globalni odgovor na terorističku prijetnju«, istaknula je Mladineo.  
Osim predsjedanja Protuteroris-tičkim odborom, nadležnim za provedbu rezolucije 1373 iz 2001., kojom se od država članica UN-a traži provedba mjera za suzbijanje terorizma, Hrvatska bi trebala dobiti i mjesto potpredsjednika u tri druga ‘ad hoc’ odbora Vijeća sigurnosti nadležna za provedbu rezolucije za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenja, te sankcijskih odbora za Somaliju i Sudan, doznaje se u sjedištu svjetske organizacije na East Riveru. 
Na današnjim konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a utvrđuje se dnevni red za siječanj, u kojem se očekuje da će teme biti misija UNMIK-a na Kosovu, kao i stanje u Sudanu, Etiopiji, Eritreji i druge, najavila je veleposlanica Mladineo. Na pitanje o najavljenim kadrovskim pojačanjima Stalne misije pri UN-u, Mladineo je kazala kako ona još nisu stigla i da Misija radi u starom sastavu, s timom koji je uspješno izgurao hrvatsku kandidaturu za članstvo u Vijeću.                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika